Det Akademiske Kvarter
Hvor går grensen mellom det som trenger medisinsk behandling, og det som er en del av det å være menneske? Har samfunnet vårt fått en tendens til å gjøre normale livsutfordringer til sykdommer, eller er det vi har ansett som normalt, faktisk noe som vi bør få hjelp med?
I dag ser vi en økende tendens til at stadig flere aspekter av livene våre sykeliggjøres og diagnostiseres. Sorg, rastløshet, konsentrasjonsvansker og søvnvansker er blant ting som det nå finnes medisiner for. Er dette et resultat av økt kunnskap om hvordan vi fungerer, en nødvendig tilpasning til en mer krevende verden, eller en farlig vei mot overmedisinering og blindhet til det faktiske problemet?
Den økende medikaliseringen vekker rystende spørsmål: Hva skjer når løsninger på komplekse sosiale problemer reduseres til reseptblokker og diagnosemanualer? Og hva betyr dette for vårt syn på mennesket som helhet – som kropp, sinn og samfunnsborger? Er dette en del av vår menneskelige natur, å ønske å se etter enkle løsninger?
Vi inviterer på en spennende samtale om medikalisering med professor i sosiologi og leder av sosiologisk poliklinikk, Aksel Tjora. Samtidig vil professor i psykologi Tor-Johan Ekeland med sin ekspertise innenfor psykologisering og medikalisering være tilstede under denne spennende samtalen.
Velkommen den 1.april klokken 18 på Teglverket, Det Akademiske Kvarter.