Det Akademiske Kvarter
New Public Management (NPM) er idéen, popularisert av ideologiske tenkere som Margaret Thatcher og Ronald Reagan, om at offentlig byråkrati i så stor grad som mulig bør reduseres og styres etter markedsprinsipper for å effektivisere staten og senke offentlige utgifter.
Siden 80-tallet har dette prinsippet vært regjerende i norsk politikk på tvers av politiske skillelinjer. Tilpasninger til EUs frimarkedsprinsipper har også vært en drivkraft i utviklingen. Mange tidligere statlige samfunnsoppgaver, som jernbanedrift, postombæring, kraftproduksjon og helsetjenester er i dag markedsutsatt selv om staten har beholdt reguleringsfunksjoner gjennom offentlige aksjeselskap. I tillegg er de fleste offentlige etater resultat- og målstyrt etter bedriftsøkonomisk modell. Helseforetaksmodellen trekkes frem av flere som et skrekkeksempel på dårlig og lite formålstjenlig styring.
I følge prinsippet bør offentlige utgifter i dag være kraftig redusert og staten burde ha mer penger å bruke på andre ting. Fungerer det? Svarer denne utviklingen til statens samfunnsoppdrag? Er det egentlig formålstjenlig at staten skal konkurrere på like vilkår med næringslivet om viktige samfunnsoppgaver og selv baseres på markedsprinsipper, eller har norske politikere misforstått statens rolle når målet ikke er å tjene penger? Og hva gjør egentlig dette med befolkningens forhold og tillit til offentlige tjenester?
Er dette åpningen til en mer effektiv stat med flere goder og mindre skatt, eller er dette bare starten på velferdstjenestenes kollaps?
Bli med oss for å finne ut den 18. Mars på Det Akademiske Kvarter i Teglverket kl 18.00!